Nieuwe kippen

 

 

Heb je de microbe te pakken en wil je meer kippen aan de groep toevoegen? Welkom bij het clubje! Zo gaat het bij de meesten.

Enkele dingen moet je in achting nemen:

  • jaloezie onder de dames

Zoals dat ook bij mensen het geval is, zien de hennen nieuwe kippen als concurrentie. Wanneer nieuwe kippen te dicht bij de haan komen of tussen 2  kippen in komen staan, bestaat de kans dat ze verjaagd zullen worden. Laat je niet verrassen door de veren die in het rond vliegen wanneer een hen aangevallen wordt door een jaloerse kip.

  • rangorde bij het voederen

In de eerste dagen/weken zal je merken dat de nieuwelingen moeilijker aan eten komen. Eerst zullen de de oudere kippen hun buikje rond eten, pas daarna mogen de nieuwe zich op de left-overs storten. Voeder een beetje bij indien je merkt dat enkele kippen niet voldoende voedsel hebben.

Je kan ook op 2 plaatsen eten geven, maar zo bewaar je ook langer de afstand tussen de groepen en duurt het langer vooraleer ze elkaar aanvaard hebben.

  • beschermen van het slaaphok

Het is mogelijk dat de nieuwkomers op zoek moeten naar een slaapplaats. Ook bij ons werd het hok beschermd tegen ‘indringers’ en vonden we deze laatste bij de geiten in de stal. Eens de oude kippen op stok zijn, kunnen ze echter wel makkelijk bij in het hok gezet worden. Dit gedrag duurt ook maar enkele dagen.

  • de haan als bemiddelaar

Heb je een haan in het hok? Goed zo! Hij heeft nu een opdracht te vervullen. Vooral wanneer je een jonge haan hebt, zal hij de voordelen van nieuwe hennen zien. Wanneer er tumult is in het kippenhok, zal hij optreden als bemiddelaar. Vaak kunnen de nieuwe hennen ook iet of wat bescherming zoeken achter de haan.

TIP: Schaf je nieuwe kippen aan, sluit ze dan een halve dag tot een dag op in het kippenhok. Zo leren zij zeer snel hun nieuwe slaapplaats kennen. Ook al worden ze verjaagd door mede-huisgenoten, zullen ze toch telkens moeite doen om in dit hok te gaan slapen.

Plaats een reactie